Štyri najčastejšie prejavy ktoré u mačiek signalizujú ochorenie

Ak ste majiteľom mačky, je veľmi dôležité rozpoznať vonkajšie príznaky zdravotných problémov. Na to, aby ste vedeli určiť o aké konkrétne ochorenie sa jedná, by ste museli vyštudovať zverolekárstvo, takže sa o tom ani nepokúšajte. V nasledujúcich riadkoch si opíšeme štyri najčastejšie prejavy zdravotných problémov mačiek.

černá kočka
 
 
1.Mačky majú v skutočnosti až tri viečka. Horné a dolné sa nachádzajú na povrchu tváre a ich funkcia je rovnaká ako u nás ľudí. Tretie viečko sa nachádza pod nimi, teda vo vnútri oka. Za bežných okolností ho nie je viditeľné. Ak sa však vysunie, znamená to, že niečo nie je v poriadku. Nemusíte okamžite utekať k veterinárovi. Niekedy môže ísť špinku v oku a viečko do dvoch, či troch dní zmizne. Pokiaľ však tento jav pretrváva dlhšie, veterinárnu ambulanciu navštívte. Ide totiž o najčastejší vonkajší prejav zdravotných problémov, pričom sa môže jednať naozaj o čokoľvek.
 
2.Mačky patria k tým najčistotnejším zvieratám. Ich najčastejšou činnosťou je spánok a hneď po ňom vylizovanie srsti, čistenie pazúrov a uší. Ak si všimnete, že je mačací kožuch zalepený, mastný, alebo jednoducho pôsobí zanedbaným dojmom, mali by ste spozornieť. Ak sa totiž tieto zvieratá prestanú čistiť, nejedná sa o ten najlepší signál. Rovnako ako v prvom prípade, počkajte pár dní. Ak sa stav nezmení, navštívte veterinára. 
 
3. Jedným z najčastejších prejavov zdravotných problémov je riedka stolica. Rovnako ako my ľudia, by mali mať aj zvieratá stolicu normálnej konzistencie. Teda ani príliš riedku, ani príliš tvrdú. Krátkodobá hnačka nemusí ešte nič znamenať. Ak sa stolica neupraví do týždňa, tento problém treba začať riešiť. Okrem toho, že ide o prejav zdravotného problému, hnačka zviera nadmerne dehydruje a vyčerpáva. Preto ide o pomerne nebezpečnú záležitosť.

bílá kočka
 
4.Pri truse ešte ostaneme. Niekedy sa v ňom môže objaviť svetlo sfarbená krv. Najmä u mačiek, ktoré lovia hlodavce, sa nejedná o nič zvláštne. Drobné kostičky totiž môžu poškodiť kožu pri konečníku. Veterinára treba navštíviť vtedy ak je krv tmavá, alebo problém pretrváva viac dní po sebe.

Related Posts

© 2024 Mostreal - WordPress Theme by WPEnjoy